Гръцкият бизнес, засегнат от пандемията, ще получи достъп до финансиране за

...
Гръцкият бизнес, засегнат от пандемията, ще получи достъп до финансиране за
Коментари Харесай

Гръцкият бизнес с достъп до безпрецедентно финансиране от 6,5 млрд. евро

Гръцкият бизнес, обиден от пандемията, ще получи достъп до финансиране за 6,5 милиарда евро, с помощта на подписано през днешния ден съглашение от 4 локални банки и Групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ). Безпрецедентната по мярка сума ще бъде разпределена сред компании с устойчиви бизнес проекти за оборотно и капиталово финансиране. Кредитните линии ще бъдат обезпечени с 2,7 милиарда евро, предоставени на Alpha Bank, National Bank of Greece, Eurobank и Piraeus Bank от Групата на Европейска инвестиционна банка по линия на Паневропейския гаранционен фонд (EGF).

Подписаните през днешния ден гаранционни съглашения, са първите приложени от Европейска инвестиционна банка в Гърция, както и първите транзакции посредством банки, които имат за цел да подобрят достъпа на огромните компании до финансиране, оповестява гръцкото издание New Money и коментира, че по този начин европейската финансова институция уголемява поддръжката си за действителната стопанска система на страната.

Паневропейският гаранционен фонд е основан в края на 2020 година като част от цялостния пакет от ограничения на Европейски Съюз и Групата на Европейска инвестиционна банка за понижаване на икономическите последствия на пандемията от COVID-19. Негови крайни бенефициенти са главно дребни и междинни предприятия на територията на Европейски Съюз и обществени предприятия, които дават значими услуги, като опазване на здравето, медицински проучвания и други Очаква се общото финансиране да доближи 200 милиарда евро.

Използвайки съвсем 25 милиарда евро гаранции, Паневропейският гаранционен фонд дава на Европейска инвестиционна банка и Европейския капиталов фонд (ЕИФ) опцията да дават бързи заеми, гаранции, обезпечени с активи скъпи бумаги, личен капитал и други финансови принадлежности на компании.

Целта на Паневропейския гаранционен фонд е да подсигурява, че фирмите с устойчиви бизнес проекти не престават да имат достъп до ликвидност за превъзмогване на всевъзможни компликации, произлизащи от пандемията на COVID-19, и че здравите предприятия могат да получат поддръжката, от която се нуждаят, с цел да запазят работните места и да се развиват по резистентен метод.

По-рано през днешния ден в Атина министърът на финансите Христос Стайкурас, вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Кетел Томсен и представители на четирите гръцки банки подчертаха голямото позитивно влияние на съдействието в границите на новия Паневропейски гаранционен фонд върху стопанската система на страната. „ Паневропейският гаранционен фонд обезпечава на фирмите в цяла Гърция благоприятни условия за нови вложения и поддържа бизнес действия в области, наранени от пандемията COVID-19. Безпрецедентното техническо и финансово съдействие сред Групата на Европейската капиталова банка и гръцките банки в допълнение ще форсира икономическото възобновяване и устойчивия напредък в Гърция и поддръжката за заетостта. Гърция е измежду петте най-големи ползватели на средства от Паневропейския гаранционен фонд в безусловно изражение и 3.  в релативно изражение измежду всички държави-членки на Европейски Съюз, с помощта на интензивните и ефикасни старания на гръцките и европейски сътрудници през последните месеци “, посочи в приветствието си министърът на финансите Стайкурас. " Алфа Банк, Националната банка на Гърция, Юробанк и Пиреосбанк, дружно с Групата на Европейска инвестиционна банка подсигуряват, че гръцките компании в секторите на туризма, услугите и производството - браншове, най-силно наранени от пагубната пандемия Коронавирус -19, ще могат да продължат да влагат, да вършат нововъведения и да основават работни места. Паневропейският гаранционен фонд е основен дирек в отговора на Европа на пандемията и отличното съдействие с гръцките сътрудници през последните месеци ще подсигурява, че фирмите в цяла Гърция, от Корфу до Крит, ще могат да се оправят с провокациите на пандемията “, акцентира в изявлението си Кристиан Кетел Томсен, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка.

 „ Чрез стратегическата връзка, която Alpha Bank е създала с групата на Европейска инвестиционна банка, милиарди евро запаси са насочвани към стопанската система в продължение на десетилетия. Днес гаранциите на Европейска инвестиционна банка посредством Европейския гаранционен фонд, дружно със мощния капитал на гръцките банки, образуват мрежа за финансова сигурност за секторите, наранени от пандемията. Но нашата упоритост не се лимитира единствено до ръководството на активите. Ние ще подкрепим напредъка за по-добро на следващия ден, като използваме нашия опит, достъпа до света на бизнеса и несъмнено стратегическите си връзки с Европейска инвестиционна банка ”, съобщи Василис Псалтис, основен изпълнителен шеф на банката.

 „ Групата на Европейска инвестиционна банка е значим за нас сътрудник във връзка с другите финансови артикули, които включват заеми за дребни и междинни предприятия, гаранционни принадлежности и новаторски финансови принадлежности, употребяващи структурни и национални запаси. В този подтекст през последните две години  сътрудничеството на Ethniki (компания за общо обезпечаване – бел.р.) с Групата на Европейска инвестиционна банка беше в допълнение засилено посредством отключването на разнообразни стратегии над 3 милиарда евро в поддръжка на рестарта на гръцките компании ”, напомни Василис Карамузис, общоприет управител по корпоративно и капиталово банкиране на Националната банка на Гърция.

Главният изпълнителен шеф на Юробанк Фокион Каравиас добави, че институцията, която той ръководи е сътрудник на Европейска инвестиционна банка от 15 години, като общата цел е финансирането и подпомагането на действителната гръцка стопанска система.  „ Подкрепата за напредък е приоритет за Eurobank. В този подтекст чакаме с неспокойствие да продължим и разтеглим съдействието си във етапа на стопански напредък ”, оптимист е Каравия. Неговият сътрудник от Piraeus Христос Мегалу също акцентира сполучливото сътрудническо с групата на европейската финансова институция, която е предоставила 3 милиарда евро финансиране. „ Предоставяйки гаранции за повече от половин милиард евро, ние ще насочим запас от над 1 милиарда евро за капиталови цели и за поддръжка на ликвидността на гръцките компании ”, посочи Мегалу.

От декември 2020-а Групата на Европейска инвестиционна банка утвърди ресурсно присъединяване в размер на 23,2 милиарда евро от Паневропейския гаранционен фонд по 401 самостоятелни транзакции във всички 22 страни. Гърция, с дял от 1,7 милиарда евро, е на 5. място по размера на допустимите средства в безусловно изражение, предоставени от Паневропейския гаранционен фонд, напомнят от  New Money.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР